Skal du have lagt fliser eller opsat klinker indedørs eller udendørs, for eksempel på dit badeværelse eller din terrasse? Så kan du vælge enten at udføre arbejdet selv, eller lade en dygtig og erfaren fagperson forestå dette. Fliselægning vil som regel være en del af arbejdet når du skal have etableret eksempelvis en havegang eller en indkørsel. Til dette formål giver det nemlig mening at bruge fliser, da disse er nemmere at have med at gøre end beton eller cement som skal støbes. Samtidig udgør fliser i høj kvalitet en slidstærk belægning som du kan have glæde af længe. Og med de rette fliser kommer din havegang, din indkørsel eller din terrasse til at fremstå flot og funktionel i mange år.
Der er flere muligheder for at vælge mellem forskellige fagfolk år det kommer til fliselægning, alt efter arbejdets type. Når det handler om indedørs fliselægning eller opsætning af klinker, for eksempel på dit badeværelse, vil det typisk være mureren som varetager denne opgave. Derfor er det en god idé at have en dygtig lokal murer med i planlægningen når du påtænker renovering af badeværelse.
Skal der lægges fliser udendørs kan du også godt få en murer til at forestå arbejdet. Det kan dog også sagtens være en entreprenør eller en anlægsgartner som lægger fliserne i din have eller på din terrasse. Disse fagfolk har nemlig også forstand på udendørs belægning, og vil sagtens kunne hjælpe dig med at få lagt fliserne så de står flot.
Få 3 gratis tilbud på fliselægning
Hvis der skal lægges eller opsættes fliser eller klinker inden døre bruges som regel mindre fliser. De fliser, som anvendes i forbindelse med indendørs brug, er typisk lettere end udendørs fliser, og ofte glaserede eller på anden måde overflade behandlede. Det giver fin mening at benytte glaserede fliser på badeværelset, da det er nemmere at fjerne kalk fra disse end fra de porøse natursten. Og du har samtidig mulighed for at lave spændende flise mosaikker, eller kombinere fliser i forskellige farver.
En professionel håndværker, som har specialiseret sig inden for fliselægning, vil altid påbegynde arbejdet med en opmåling af det areal hvorpå der skal opsættes eller lægges fliser. Dernæst opsættes fliserne ved hjælp af fliselim, idet det er vigtigt at iagttage en vis afstand mellem fliserne. Der skal nemlig være plads til fugen. Her kan d vælge imellem forskellige typer fuger, nemlig lys, mørk og hvid. Fugen påføres et par dage efter fliselægning, når du er helt sikker på at fliseklæberen er tør.
Det er lidt mere omstændeligt at lægge fliser udendørs end indendørs. Skal der eksempelvis anlægge en terrasse i haven, skal der først fjernes græstørv fra plænen og dernæst sørges for at underlaget et helt plant. Det er vigtigt at jorden stampes, gerne med sand, for at undgå at den synker sammen med tiden. Hvis der skal anlægges en indkørsel, hvor belægningen skal kunne bære tunge køretøjer, er det vigtigt at underlaget sikres yderligere. Her skal der graves omtrent fyrre centimeter ned, hvorpå der skal påføres bundsikrings grus. Det er ikke tilstrækkeligt at stampe dette lag. Til formålet skal anvendes en pladevibrator. Oven på bundsikringingen lægges stabiltgrus, og dernæst afretningsgrus. Og så kan fliserne endelig lægges.
Du bør bruge store fliser til din indkørsel, da disse har den bedste stabilitet og bære evne. Til din terrasse kan du godt nøjes med mindre fliser, hvis du synes disse er pænere. Som det fremgår, er fliselægning et forholdsvis hårdt og krævende stykke arbejde, som fordrer en del kræfter og et vist professionelt håndelag. Det er derfor en god idé at overlade denne opgave til en professionel håndværker. Så er du helt sikker på at den bliver løst til UG med kryds og slange – og med det flotteste, mest holdbare slut resultat.
Da fliselægning repræsenterer mange forskellige typer opgaver, som beskrevet i afsnittene oven for, er det ikke muligt at præsentere en entydig pris på fliselægning. Du bør altid konferere med den pågældende håndværker, og indhente et tilbud på løsning af din konkrete opgave. Den samlede pris på lægning af fliser eller opsætning af klinker vil komme an på opgavens type og omfang samt de materialer der skal anvendes i forbindelse hermed. En professionel håndværker vil altid sørge for at du får et samlet tilbud indeholdende såvel arbejdsløn som omkostninger ved materialer og lignende. Her på siden kan du altid indhente tilbud på fliselægning. Du skal blot indtaste data om opgavens art samt din adresse. Så vil du inden for få hverdage modtage tre uforpligtende tilbud på lægning af fliser indendørs eller udendørs, fra lige så mange uafhængige virksomheder. Klik ind her og læs mere.
Som tidligere nævnt er der forskel på de fliser man typisk vil vælge til indendørs brug, og de fliser du bruger til eksempelvis etablering af indkørsel. Sidst nævnte flise type vil som regel være noget større, tungere og grovere i det, da de skal kunne holde til vind og vejr året rundt. Og de fliser, du opsætter på væggene i dit badeværelse, vil være af den keramiske type – som oftest glaserede, for nemmere rengøring. Til indendørs brug kan du således vælge imellem glaserede fliser og klinker, for eksempel de utroligt populære Metro fliser med den karakteristiske profil. Du kan også vælge at få lagt skifer fliser – en utroligt flot flise til gulvbelægning – eller den mere praktiske granit, som har en jævnere overflade og derfor er nemmere at rengøre.
Udendørs kan du FC vælge at lade din terrasse belægge med flotte hollændersten, der er dobbelt så lange som de er brede. Disse sten er mere spændende end de kvadratiske fliser, da du kan eksperimentere med mønstre i forbindelse med fliselægning. Til indkørslen anbefales SF sten – store fliser med en høj grad af slidstyke, vejrbestandighed og stabilitet. Og hvis du ønsker et naturligt udtryk til din havegang, kan du eksempelvis benytte græsarmerings sten, som lader græsset brede sig hvorved din havegang ikke bliver så markeret. Hvis du ønsker det optimale resultat af din fliselægning bør du lade en professionel fagperson forestå dette arbejde. Her på siden kan du indhente tre forskellige tilbud på fliselægning – læs mere her.