Er du så heldig at være i besiddelse af et hus med en stor tilhørende have? Så nyder du sikkert hvert eneste sekund af den tid du tilbringer i denne. Især om sommeren er det skønt at gå i haven. Træerne giver herligt skygge for solen og læ for brisen. Og blomsternes duft kan være aldeles berusende.
Mange danske haver er traditionelt indrettet med en græsplæne i midten, og så diverse bede ude langs kanterne. Inden for de seneste år er det dog blevet populært at skabe lidt mere variation i haven. Dette kan for eksempel ske ved hjælp af buske og træer, som kan plantes i klynger, og dermed give gode betingelser for diverse insekter. Den moderne have understøtter biodiversiteten uden at blive direkte uæstetisk.
Mange bolig ejere ser også gerne at haven kan gøre lidt nytte. Derfor har diverse frugt træer samt højbede med plads til såning af salater, urter og grøntsager vundet indpas i haver på vore hjemlige breddegrader. Og så er der mange som indretter hele eller dele af haven som en såkaldt brugshave, med lege- og træningsredskaber, bålplads eller måske endda et shelter. Hvis du drømmer om at anlægge en lidt atypisk have, som for eksempel kan indeholde en havedam, en pergola, en nyttehave eller en decideret vild have, er det altid en god idé at spørge fagkundskaben til råds. Derfor bør du i første omgang alliere dig med en dygtig havearkitekt.
Få 3 gratis tilbud på anlægsgartner
En havearkitekt er en fagperson som har uddannet sig inden for design af haver, parker og lignende anlæg. Faktisk er en havearkitekt en landskabsarkitekt som har valgt at specialisere sig, og har derfor en særdeles bred og dybtgøende uddannelsesmæssig baggrund. Lige som en almindelig arkitekt forestår skitser og konstruktions tegninger af huse og øvrige bygninger, kan en havearkitekt designe flotte haver ud fra sin viden omkring arkitektur og øvrige forhold. En havearkitekt besidder stor viden om planter og jordbund – viden som er nødvendig for at få det bedste ud af netop din have.
Måske tænker du at det virker som overkill at hyre en havearkitekt. At anlægge en have er vel bare et spørgsmål om at så noget græs – alternativt lægge nogle baner rullegræs – og så sætte nogle bede rundt omkring. Men faktisk vil det kræve en del mere at anlægge en have. I hvert fald hvis haven skal tjene det ønskede formål. Medmindre du selv har et tilsvarende kendskab til æstetik og funktionalitet når det gælder planter og øvrige have elementer, vil du aldrig kunne opnå så vellykket et resultat af dit have design som hvis du allierer dig med en dygtig havearkitekt.
En havearkitekt vil kunne se muligheder i din have, som du med stor sandsynlighed selv overser. Samtidig vil han eller hun kunne gennemskue eventuelle begrænsninger i forhold til de ønsker, du måtte nære for din nye have. Med hjælp fra en dygtig havearkitekt vil du hurtigt kunne få dine idéer til haven ned på papir. En havearkitekt forestår nemlig udfærdigelsen af de skitser og tekniske tegninger som skal ligge til grund for havemandens og anlægsgartnerens arbejde. Du vil helt sikkert kunne opnå flottere resultat med en havearkitekt til hjælp. Og dette er den bedste grund til at alliere sig med en havearkitekt – om end ikke den eneste.
Når en havearkitekt designer en have, vil vedkommende kigge på alle de forhold som gør sig gældende. Det kan for eksempel være sol og vind, jordbundens beskaffenhed, og så selvfølgelig selve terrænet. Hvis din have er flad som en pandekage, kan din havearkitekt hjælpe dig med at skabe mere liv, eksempelvis i form af små hyggekroge, niveauer med videre. Drømmer du om en havedam, kan en havearkitekt finde den optimale placering for denne, og rådgive omkring størrelse, udformning med videre. Og så kan havearkitekten samtidig give dig vejledning i forbindelse med placering og størrelse på diverse blomsterbede, så det ikke bliver et mareridt at manøvrere rundt i haven med en plæneklipper.
Din havearkitekt vil også kunne hjælpe dig med at formidle kontakt til en dygtig gartner. De fleste havearkitekter har samarbejde med anlægsgartnere og havemænd, som kan hjælpe dig med at gøre drømmen til virkelighed. Endelig vil din havearkitekt kunne hjælpe dig med at finde ud af hvad du må og ikke må i forbindelse med anlæggelse af have. Det er for eksempel vigtigt at tage hensyn til naboerne. Det er ikke sikkert at det er tilladt at grave over en vis dybde i haven. Og skal der opføres bygninger i haven, for eksempel en overdækket terrasse, et orangeri eller en pavillon, kan det være nødvendigt med en tilladelse fra de kommunale instanser.
Alt dette kan en havearkitekt hjælpe med. Der er således mange gode grunde til at lade en havearkitekt forestå planlægning og skitsering af din have. Du vil med sikkerhed få en have som du kan have glæde af i mange år fremover. Og du undgår at træffe beslutninger som kan påvirke dit forhold til naboerne, eller skaffe dig klager og bøder på halsen.
Det at designe en have er en mere kompleks sag end man måske lige umiddelbart skulle tro. Derfor er det vigtigt at have visse redskaber, som kan gøre arbejdet lettere. Når du kontakter en havearkitekt med henblik på design af have, vil han eller hun som noget af det første aflægge din ejendom en visit. Dette for at tage forholdende i øjesyn og danne sig et billede af havens type, tilstand og beskaffenhed. Og samtidig kan din havearkitekt komme med idéer til indretning af haven, for eksempel placering af bede eller terrasse.
I forlængelse af dette besøg vil havearkitekten udarbejde det der kaldes for en haveskitse. En haveskitse er en hurtig tegning af din have, som kan bruges som forlæg for havearkitektens og dine visioner for haven. Havearkitekten kan hjælpe dig med at visualisere de idéer, du selv har til din have. Dette er en stor hjælp når det handler om at sikre at I er i øjenhøjde. Haveskitsen er således et rigtig godt redskab i forbindelse med design af haven.
På baggrund af haveskitsen vil din havearkitekt udarbejde en såkaldt haveplan. Haveplanen er en mere avanceret udgave af skitsen, og vil som regel blive udfærdiget i et digitalt 3D program. Denne visualisering indeholder præcise beskrivelser af samtlige elementer i haven samt diverse materialer, plantesorter med videre. Med en haveplan har du den perfekte visualisering af din nye have. Da den er udført digitalt, er det nemt at gå ind og udføre ændringer. Og så kan haveplanen overdrages til de havemænd og anlægsgartnere som skal forestå den endelige implementering af planen.
Når du står for at skulle vælge den havearkitekt, som skal hjælpe dig med at designe den perfekte have, bør du gøre dig umage. Det er faktisk en god idé på forhånd at have et godt billede af hvilken type have du ønsker dig inden du går i gang med at lede efter din havearkitekt. Mange havearkitekter er specialiseret inden for prydhaver. En prydhave er en klassisk have med, som for eksempel indeholder en flot grøn plæne og fine bede med smukke blomster. Er du i markedet efter en havearkitekt, som kan skabe et mere varieret indtryk eller hjælpe dig med at etablere en vild have, en nyttehave eller en brugshave, er det ikke denne type havearkitekt du skal gå efter.
Du kan med stor fordel tage et kig på de enkelte havearkitekters hjemmesider. Her vil du kunne danne dig et indtryk af hvilke services de tilbyder, og hvilke særlige ekspertiser de besidder. De fleste havearkitekter har billeder af tidligere udført arbejde på deres hjemmesider. Dette gør det nemmere for dig at gennemskue hvilken havearkitekt som bedst lever op til dine ønsker og præferencer.
Der ud over er det altid smart at få havearkitekten til at aflægge din bolig – og din nuværende have – en visit. Så kan din havearkitekt danne sig et hurtigt overblik over havens type, og høre om dine visioner for denne. Der behøver ikke at være tale om et langt besøg, blot en visit hvor du og din kommende havearkitekt kan tage hinanden i øjesyn og finde ud af om I er på samme side. Havearkitekten vil få et grundlæggende indtryk af haven og dennes omgivelser. Og på baggrund heraf vil vedkommende kunne aflevere et retvisende pris overslag i forbindelse med et tilbud på design af din nye have.
Prisen på en havearkitekt kan svinge utroligt meget fra firma til firma. Du bør ikke lade prisen være afgørende for dit valg af havearkitekt. Her vil det som nævnt være mest fornuftigt at tage udgangspunkt i dine ønsker til havens fremtidige design og udseende. En havearkitekt vil typisk tage omtrent to tusind kroner for det indledende besøg hvor den oven for beskrevne haveskitse skal udfærdiges. Herefter skal du regne med en timepris på mellem 500 og 1.000 kroner.
Du bør altid indhente tilbud fra mindst tre forskellige firmaer når du er på udkig efter dygtige fagfolk som kan hjælpe dig med at skabe den ønskede forandring i hus og have. Dette gælder også for havearkitekter. Du kan her på siden skabe kontakt til – og indhente tilbud fra – tre uafhængige havearkitekter i dit lokal område. Du skal blot indtaste dine oplysninger amt information om havens størrelse, opgavens type og så videre. Så vil du inden for ganske få hverdage modtage tre uforpligtende tilbud fra lige så mange havearkitekt firmaer i nærheden af dig. Klik her og få mere at vide.